Friday, May 23, 2008

Ikan

Macam-macam boleh jadi jika kita tak berhati-hati dan mengambil langkah pencegahan...bagi saya dapat la 5 jahitan bila masuk kolam tak pakai kasut dan terpijak tudung tong drum berkarat!


Gempar kekawan dan keluarga yang datang ke kebun pada hari tu, tapi usaha menjaring ikan diteruskan juga!


Antara kawan-kawan yang datang dari KL untuk menonton...

Jejaka di import khas dari Subang oleh Armi....

Yes aksi sudah bermula...tarik-tarik...selut lumpur yang dalam tu!Cepat-cepat kumpulkan..hish geram nak menangkap sama!
Ini ikan talapia kami...bercampur kecik besar, dah beranak agaknya ikan dalam kolam saya ni

Ini ikan kerai kami...entah macam mana dari kolam sebelah dia boleh mudik salur air masuk ke kolam talapia ni....

Patin ini menjadi sungguh!......Walau pun air kolam kami keruh, tapi alhamdulillah ikan tak berasa tanah langsung....

Kepada kawan-kawan yang masih terasa gulai lemak rebung, gulai tempoyak keladi sulur kemahang, sayur pucuk cemperai dengan cendawan, ikan masin dan ulam petai....jangan serik jenguk2 kami lagi di Raub....

3 comments:

MTi said...

Shida,

On behalf of Jawa Kelang dengan Jawa Serdang, i would like to thank you, your family and your staffs for the extremely warm hospitality, delicious lunch and free fish (eh! kena bayar ke ni as we simply took the fish and fled!? ) last Sunday and also the "little nudge" to our transport stucked along the way to your Raub safe haven.

Lepas episod kereta baru tersangkut di tebing lurah dendam tu, tak tau la bila lagi nak datang melawat lagi ni....

Semoga usahatani u diberkati dan dipermudahkan Allah dan menjadi2 kemajuannya dan kelumayanan hasilnya.

ps - oh yes! forgot to thank for the tapioca also! semua orang kata ubi u empuk gila! take care of that foot gurlfren!

your ex-SBM-Ship-fren,

MTi.

Agroville said...

bagus ler ko nih... semua benda ko buat... bagusss... semoga sukses selalu

zool said...

Menarik sungguh tengok ikan2 anda..
Saya nak tanya boleh tak buat ikan talapia di tangki air..?? Ada cadangan ... Katanya lebih baik dari canvas..