Monday, November 26, 2007

Meneruskan Usaha















Pak tani tolong komen skit..ngape daun pokok mangga di atas ni color dia hijau semacam dan yang kat bawah ni plak merah macam lecur mengapa pula?




























Yang gambar ini pula pokok mangga yang sihat bercambah, daun mangga boleh buat ulam tak?Macam sedap je pucuk mangga ni














Ini antara 1500 pokok tembikai yang sudah cukup umur dan kami dah transfer ke ladang minggu ini.For the next 2 week kena pantau betul2 bimbang kurang air atau diganggu serangga.

2 comments:

Teque69 said...

My dear friend...

Wish you the very best of lucks in whatever you do..

PakTani said...

Assalamualaikum kak Wish...

Hmmm... ok.. saya try jawab..

gambar 1 tu, maybe sebab kurang nutrien tu, biasanya kalau mcm tu dipanggil klorosis daun, kurang sumber mineral dlm baja. (seingat saya la). btk2 itam tu mungkin sbb terkena racun rumpai. Klorosis daun ni kalu nk elakkan, cuba kak wish bg semburan foliar. Beli baja grofas atau well grow warna hijau. Atau boleh juga cari baja Boramin Ca.(btk cecair)

gambar 2 tu,merah melecur boleh jadi sebab 2 perkara, 1. serangan serangga jenis menghisap mcm kepinding dan thrips, 2. mungkin kesan lecur terkena racun kulatyang tinggi kandungan kuprum. (nk meracun kulat, elok dibuat awal pagi atau lewat petang) kerana pd waktu tengahari, kuprum tu jadi panas akibat cahaya matahari. Jadi daun melecur sikit. Biasanya terjadi pada peringkat pucuk muda nk pergi ke daun matang.

Pucuk mangga tu mmg cantik, kdg2 ter pikir lak nk wat ulam.. tp x leh kut..psl bergetah..hehehe. Pd peringkat pucuk tu, kak wish kena rajin jaga.. kene sembur racun serangga n kulat. Saya syorkan pakai Karate + score. atau Pegasus + score. Jgn guna mancozeb.. tkt pucuk melecur. Mancozeb ni jenis serbuk.